Tips voor de kousendrager
1. Hoe trek ik mijn kousen aan en hoe trek ik ze uit?
Gebruik voor het aan-en uittrekken van de elastische kousen een speciaal aantrekhulpmiddel. Er wordt een kleine zijden variant meegeleverd, langere en sterkere hulpmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar. Door het dragen van speciale rubberen handschoenen bij het aan- en uittrekken van uw kous(en) krijgt u meer grip en voorkomt u dat er te hard aan de kous getrokken wordt. Ook voorkomt u dat u de kousen met uw nagels of sieraden kunt beschadigen (ladderpreventie). Met behulp van deze handschoenen kunt u, met minder krachtinspanning, de kous goed over uw been of arm verdelen zonder dat u deze hoeft vast te pakken. Deze handschoenen zijn bij ons verkrijgbaar in de maten S t/m XL.
2. Waar moet ik op letten als ik nieuwe kousen nodig heb?
Als u naar uw compressie-therapeut gaat, moet u ervoor zorgen dat u uw kousen aan heeft. Uw kousen houden uw arm of been dun, waardoor uw compressie-therapeut een reëler beeld van de maten van uw arm of been krijgt. Bevindingen met betrekking tot uw vorige kousen kunt u met ons bespreken.
3. Hoe vaak mag ik mijn kousen wassen?
Door het dragen van de kous wordt deze na een paar dagen wat slapper en kan de kous eerder afzakken. Na het wassen komt de kous weer terug in zijn vorm en zal daardoor minder snel afzakken. Advies is dan ook om uw kousen zo vaak mogelijk te wassen (minimaal drie keer per week). Was uw kous in een handwarm sopje of op een wol- of fijn wasprogramma op 30° of 40° in de wasmachine (echter niet op een hoog toerental centrifugeren of in de droogtrommel).Droog de kousen in een handdoek, niet in de zon of met behulp van een warmtebron (kachel of radiator). Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of inweekmiddel.
4. Hoe voorkom ik vroegtijdige slijtage van de kous?
• Vermijd trekken aan de boord van de kous.
• Knip nooit losse draden af.
• Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde.
• Let op scherpe nagels en sieraden. Deze kunnen de kousen beschadigen. Maak daarom gebruik van griphandschoenen bij het aan- en uittrekken van uw therapeutische elastische kousen.
• Repareer uw kousen niet zelf, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de werking. Door uzelf gerepareerde kousen komen niet in aanmerking voor garantie.
• Gebruik geen bodylotion of andere vette crèmes of zalven. Vet kan uw kous aantasten. Het dragen van therapeutische elastische kousen maakt dat de huid droger wordt. U kunt uw huid verzorgen met onze Helfrich Kousengel. Deze op waterbasis gemaakte gel kan zowel 's ochtends als ‘s avonds, nadat u de kousen heeft uitgetrokken. Gebruikt u 's avonds wel een vette zalf of crème, let er dan wel op dat er ‘s ochtends geen crème- of zalfresten meer op uw been aanwezig zijn als u de kousen aantrekt. Deze tasten de kousen aan. Verwijder crème- of zalfresten daarom met water en milde, huidvriendelijke zeep.
• Draag over uw elastische kous een sok of pantykousje of een speciale sneaker sok. Dit voorkomt slijtage aan de onderkant van uw kous. Als slijtage is opgetreden omdat de kous niet wordt beschermd dan komt uw kous niet in aanmerking voor reparatie of vervanging.
5. Wat kan ik doen bij klamme voeten en benen?
Het aantrekken van uw kousen als u net onder de douche vandaan komt of uit bad stapt, kan moeilijk gaan. Gebruik dan een beetje talkpoeder om de voeten en de benen te drogen. Strooi een beetje talkpoeder in uw handen, wrijf deze tegen elkaar en wrijf dan de talkpoeder over uw voeten en benen zodat er gelijkmatig een dunne laag ontstaat. U zult merken dat dit het aantrekken van de kous vergemakkelijkt.
Let op: Bij een teveel aan talkpoeder op de huid kan de rubberdraad in de kous beschadigen.
6. Wat kan ik doen bij insnoeringen of rimpels van de kous op de wreef?
Sommige benen zijn zo gevormd dat de kousen het liefst ter hoogte van de wreef en de enkel willen gaan samenkomen met mogelijke insnoeringen tot gevolg. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van speciale polstermaterialen. Met het correct aantrekken en verdelen van de stof van de kous kunt u ook voorkomen dat er rimpels en insnoeringen ontstaan. Een ander soort kous kan deze klachten eventueel verminderen of oplossen. Wij kunnen u hierover nader informeren.
7. Wat kan ik doen bij likdoorns aan de buitenzijde van mijn kleine teen?
U denkt vast en zeker dat dit komt door het dragen van uw kousen. In veel gevallen ontstaan likdoorns omdat u iets te smalle schoenen draagt, zeker als de rand van de kous eindigt op het eerste teenkootje. Een tip is om de kous helemaal over de kleine teen te trekken en schoenen te dragen met een bredere leest. De kous terugschuiven naar het begin van de kleine teen kan tot gevolg hebben dat de kous gaat opkruipen en u last krijgt van rimpelvorming op de wreef. De likdoorn zelf kunt u bij de pedicure laten weghalen. Er zijn ook speciale rondjes in de handel die u onder de kous op de likdoorn draagt.
8. Hoe lang gaan de therapeutische elastische kousen mee?
De levensduur van een kous is zes à zeven maanden. Dit is de reden dat u twee stuks of twee paar kousen per jaar vergoed krijgt door de zorgverzekeraar. Als u de nieuwe kousen heeft ontvangen, is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen.
De kousen van het jaar daarvoor geven niet meer de optimale druk en hebben hierdoor een groot deel van hun therapeutische waarde verloren. Het gevaar van het blijven dragen van de oude kousen is dat de beenklachten terug kunnen komen, en dat is nu net wat u wilde voorkomen toen u begon met het dragen van therapeutische elastische kousen. Gooi de kousen van het jaar daarvoor dus altijd weg. Dit mag gewoon in de prullenbak.
9. Hoe kan het dat mijn nieuwe kousen veel strakker zitten dan de vorige?
Het tijdig vervangen van uw therapeutische elastische kousen is erg belangrijk.
Oude elastische kousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe kousen voelen strakker aan, omdat deze altijd optimale druk geven. De werking is dan weer gegarandeerd.
10. Waarom heb ik tijdens het dragen van de elastische kousen last van koude voeten?
De warmtehuishouding kan verstoord zijn doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie. Goed bewegen, passende schoenen of wiebelen met de tenen kan helpen de kou te verminderen.
11. Ik heb een elastische kous die te lang is. Mag ik nu de bovenrand omslaan?
Nee, dit mag beslist niet omdat dit stuwing veroorzaakt. Uw kous zorgt ervoor dat de druk in het been in de richting van de enkel naar de knie afneemt zodat het bloed in de aderen in de goede richting (het hart) wordt verplaatst. Als u de bovenrand van de kous omslaat, wordt de druk ter plaatse sterk verhoogd. Dit is tevens de reden waarom er nooit plooien in een elastische kous mogen zitten (deze dient u glad te strijken). U mag de rand dus nooit omslaan! Vaak zijn kousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de kous en verdeel deze goed over het been. Helpt dit niet, neem dan contact met ons op.
12. Door de siliconenband heb ik ‘s avonds allemaal putjes in mijn huid staan. Hoe komt dit?
De band zit er wellicht te strak op waardoor er knelling ontstaat, of u heeft nog vocht in uw arm of been. De benodigde wijdte van een siliconenband op een elastische kous wordt in de fabriek zeer nauwkeurig berekend. Om stuwing te voorkomen mag de band er beslist niet te strak opzitten. Het ontstaan van putjes in de huid wordt vaak veroorzaakt door de druk van de siliconennoppen op de huid. Aangenomen dat u hier geen andere klachten van heeft, kan het geen kwaad. U zult merken dat deze de volgende dag, of zelfs al eerder, gewoon weer verdwenen zijn. Als u hier heel veel last van heeft, dan zou u uw kous een keer binnenstebuiten kunnen dragen, met de siliconennoppen aan de buitenzijde. Als uw kous dan gewoon blijft zitten, dan zou u dit bij de volgende keer dat u kousen nodig heeft, aan kunnen geven. Er kan dan een kous zonder siliconenband of met een elastische band worden besteld.
13. Ik heb een defect in mijn elastische kous. Wat moet ik doen?
Vanaf het afleveren van uw therapeutische elastische kousen tot en met drie maanden daarna geeft de fabriek u garantie op eventuele fabricagefouten en zes maanden op functionaliteit. Constateert u binnen deze zes maanden een defect, laat dit dan altijd eerst door ons beoordelen. Wij zullen de kous(en) zo nodig opsturen naar de fabrikant.
Indien het defect onder de garantie valt, worden uw kousen gratis gerepareerd of vervangen. Repareer uw kousen liever niet zelf, dit kan ten koste gaan van de kwaliteit en de werking. Bovendien vervalt na het eigenhandig repareren ieder recht op garantie.
Is uw kous stuk? Vraag ons dan om advies.
Bron: Varodem BV